Ahlholm Sari
Projektiasiantuntija
Tehostettua palveluasumista tarjoavan Riihikodin asukkaat ovat saaneet kokeilla vuodenvaihteesta lähtien virtuaalitodellisuuslasien käyttöä. Lasien avulla Riihikodin asukkaat pääsevät nauttimaan virtuaalisesta ja rentouttavasta luonnosta, linnuista sekä muista eläimistä.
Kokeilua edelsi runsas taustatyö, jossa selvitettiin muun muassa turvallista käyttöaikaa sekä seniorikäyttöön sopivia sovelluksia. Sovelluksia vertailtiin keskenään niiden käyttäjäkokemusten ja toimivuuden perusteella.
Riihikodissa VR-laseja on tällä hetkellä kokeillut noin 50 ikäihmistä. Lähes jokainen kokeilija on suhtautunut lasien käyttöön positiivisesti ja innostuneesti. Vain kaksi kokeilijaa on halunnut keskeyttää katselun ennen noin 15 minuutin turva-ajan täyttymistä.
Yhdelläkään kokeilijoista ei ole esiintynyt VR-lasien mahdollisia haittavaikutuksia, kuten pahoinvointia tai huimausta. Positiivisia vaikutuksia sen sijaan on ollut runsaasti.
”Yleisesti lasien käyttö on herättänyt ihastusta, iloa, naurua, paljon puhetta, muistelua, tarinan kerrontaa ja joillakin kommunikointi jopa lisääntyy selkeästi. Lähelle tulevia eläimiä vähän saatetaan säpsähtää, mutta tunteista ilahdus voittaa, kun eläimet eivät pelkää. Rohkeimmat kurottautuvat yrittäen silittää viereen tullutta eläintä”, Riihikodin viriketoiminnan ohjaaja Jemina Salonen kertoo.
Asukkaita avustetaan VR-lasien käytössä esimerkiksi niin, että ohjaaja valitsee katseltavan ympäristön, sen säätilan ja vuorokauden ajan. Katseluympäristöä ei liikuteta tai sitä liikutetaan vain vähäisesti ohjaimilla. Teoriassa katseluympäristön liikuttaminen olisi kuitenkin mahdollista, mutta mahdollisen pahoinvoinnin estämiseksi sitä ei ainakaan toistaiseksi ole kokeiltu asukkaiden kanssa. Päätä kääntämällä asukas kuitenkin näkee ympäröivän maiseman kokonaan.
”Ohjaaja näkee tietokoneen näytöltä saman näkymän kuin lasien käyttäjä, mikä helpottaa vuorovaikutusta tilanteessa”, kokeilun teknisenä tukena toimiva Riihikodin toimistotyöntekijä Jaakko Hykkyrä sanoo.
VR-lasikokeilut jatkuvat Riihikodissa ainakin elokuun loppuun asti. Suomessa ei ole tiettävästi aiemmin kokeiltu virtuaalitodellisuuslasien käyttöä tehostetun palveluasumisen asukkailla yhtä laajasti.
”VR-lasikokeilusta kertyy valtavasti tietoa. Siksi olisi hienoa, jos löytäisimme tutkijan, joka voisi hyödyntää tätä tietoa tutkimuksessaan. Toistaiseksi keräämme tietoa, kuten käyttökertojen lukumäärän ja käyttökokemuksen, Forms-kyselylomakkeen avulla”, projektiasiantuntija Sari Ahlholm kertoo.
Tekstin otsikon ja väliotsikoiden lainaukset ovat VR-laseja kokeilleilta Riihikodin asukkailta.
Projektiasiantuntija