Hyppää sisältöön

Valitse kieli

  • fi

    Sivuston kieleksi on valittuna suomi.

  • en

    Set english as the language of the page.

Kaksi tyttöä istuu pulpetin ääressä piirtämässä. Taustalla on näyttötaulu. Etualalla värikynälaatikko.
Kim Saarinen

Riihimäen lasten ja nuorten Ollaanko koneella? -näyttely

Ollaanko koneella? -näyttely on Riihimäen lasten ja nuorten toteuttama, ja se kertoo ihmisen sekä teknologian suhteesta.

Ollaanko koneella? avataan 4. marraskuuta Riihimäelle Galleria Tärinään (Matkakeskus, Liikerata). Sitä ennen näyttely oli esillä Tekniikan museossa Helsingissä, jonne se toteutettiin yhteisönäyttelynä.

Galleria Tärinä on avoimena ma–pe klo 12–18 ja la klo 12–16. Galleria on esteetön ja sinne on vapaa pääsy.

Näyttelyn teoksia on syntynyt useissa riihimäkeläisissä peruskouluissa ja varhaiskasvatusyksiköissä. Lisäksi toteutukseen osallistui oppilaita Riihimäen lukiosta, Riihimäen taidekoulusta, Riihimäen musiikkiopistosta ja Riihimäen Nuorisoteatterista.

Näyttelyteokset ovat muun muassa veistoksia, maalauksia, piirustuksia, ääni-, kuva- ja videoteoksia. Lisäksi yläkoululaiset ovat tehneet näyttelyyn VEX-rakenteluosista omia versioitaan heille merkityksellistä laitteista. Osa teoksista on interaktiivisia.

Näyttelyssä on esimerkiksi Riihimäen varhaiskasvatuslasten koostama ääni- ja kuvateos, Riihimäen lukiossa tehty interaktiivinen piirustusrobotti ja Karan sekä Harjunrinteen koululaisten tekemä, ihmisen kokoinen Freddy-hahmo, joka on tietokoneen ääressä.

Näyttelyn projektipäällikkönä toimii robotiikan kehittäjäopettaja Eero Kortelahti.

Riihimäen kaupunki tarjoaa ainoana Suomen kuntana varhaiskasvatus- ja opetussuunnitelmiin perustuvaa robotiikkaopetusta päiväkodista lukion loppuun saakka. Robotiikkaopetuksen syyslukukauden 2023 ja kevätlukukauden 2024 teemana oli ihmisen ja teknologian suhde.

  • Helsingin Vanhassa kaupungissa toimiva Tekniikan museo on valtakunnallinen vastuumuseo, joka tallentaa, tutkii ja jakaa tietoa teollisuuden ja teknologian kulttuuriperinnöstä. Museon perusnäyttelyt Tekniikan maa ja Etäunelmia kertovat suomalaisista teknologian kehittäjinä ja käyttäjinä.

    Tekniikan museossa on jo aiemmin toteutettu useita yhteisönäyttelyitä, jotka museo tekee yhdessä yhteistyökumppaninsa kanssa. Yhteisönäyttelyt rikastavat museon perusnäyttelyiden sisältöjä ja monipuolistavat näkökulmia tekniikkaan.

    Museossa käy vuosittain 30000–35000 kävijää, pelkästään kesäkauden aikana museossa vierailee noin 10 000 ihmistä.