Hyppää sisältöön

Valitse kieli

  • fi

    Sivuston kieleksi on valittuna suomi.

  • en

    Set english as the language of the page.

Ollaanko koneella? -näyttely tavoitti tuhansia museokävijöitä Tekniikan museossa Helsingissä

1.10.2024 Kilpailut ja tapahtumat Robotiikka Tiedotteet Ollaanko koneella? Tekniikan museo

Airi Viljanen, Riihimäen lukio

Riihimäen lasten ja nuorten toteuttama Ollaanko koneella? -näyttely Tekniikan museossa on päättynyt.  Näyttelyaikana museossa vieraili noin 11 000 ihmistä. Ihmisen ja teknologian suhteesta kertova näyttely toteutettiin Tekniikan museoon yhteisönäyttelynä ja se avattiin toukokuussa.

Ollaanko koneella? -näyttely osoittaa, kuinka teknologia on osa kaikkien arkea, mutta myös luovuuden väline. Näyttely antaa äänen nuorille ja lapsille sekä heidän tavalleen hahmottaa teknologian merkitystä.

”Lasten ja nuorten luovuuden ja kriittisen ajattelun yhdistyminen teki näyttelystä elävän sekä moniulotteisen kokonaisuuden, joka esitteli teknologian mahdollisuuksia sekä haasteita. Tämä tuki hyvin Tekniikan museon missiota tallentaa ja välittää tietoa ihmisen ja teknologian suhteesta. Tulevaisuudessa tekniikan ja taiteen yhdistyminen korostuvat entistä enemmän ja tämäntyyppiset projektit auttavat tuomaan yhteen luovan kentän sekä teknisen osaamisen”, asiakasymmärryksen ja markkinoinnin asiantuntija Ilkka Iijalainen Tekniikan museosta kertoo.

Ollaanko koneella? -näyttelyn teokset ovat muun muassa veistoksia, maalauksia, piirustuksia, ääni-, kuva- ja videoteoksia. Lisäksi yläkoululaiset ovat tehneet näyttelyyn VEX-rakenteluosista omia versioitaan heille merkityksellistä laitteista. Osa teoksista on interaktiivisia.

Näyttelyn teoksia on syntynyt useissa riihimäkeläisissä peruskouluissa ja varhaiskasvatusyksiköissä. Lisäksi toteutukseen osallistui oppilaita Riihimäen lukiosta, Riihimäen taidekoulusta, Riihimäen musiikkiopistosta ja Riihimäen Nuorisoteatterista.

Seuraavaksi Ollaanko koneella? nähdään Riihimäellä Matkakeskuksessa Galleria Tärinässä, jonne se avataan 4. marraskuuta.

Robotiikkakampus toteuttaa oppimispisteen Tekniikan museoon

Riihimäen kaupungin Robotiikkakampus jatkaa yhteistyötään Tekniikan museon kanssa. Robotiikkakampus toteuttaa museoon oppimispisteen, joka on osa museolle avattavaa luonnontieteiden, matematiikan ja tekniikan oppimisympäristöä.

Pelillistetyssä HOW-oppimisympäristössä on kymmenen työpistettä, joissa koululaiset oppivat tekemällä ja kokemalla. Robotiikkakampuksen lisäksi työpisteitä toteuttavat muun muassa Helsingin yliopiston kemianluokka Gadolin, Helsingin yliopiston ilmakehätieteiden keskus ja Aalto-yliopiston tuotantotalouden laitos.

Robotiikan työpisteellä tutustutaan robotiikan ja tekoälyn mahdollisuuksiin tulevaisuuden työelämässä. Tehtäväpisteellä rakennetaan robottiin tarttuja, jonka avulla se voi hoitaa raskaimmat ja yksitoikkoisimmat työvaiheet. Lisäksi nuoria haastetaan pohtimaan ihmisen ja robotin rooleja sekä niiden vahvuuksia ja heikkouksia erilaisissa työtehtävissä.

”Olemme innoissamme tulevasta HOW-ympäristöstä, joka tarjoaa nuorille mahdollisuuden yhdistää teoreettinen tieto reaalimaailman ilmiöihin ja oppia itse tekemällä ja kokemalla”, robotiikan opetuksen erityisasiantuntija Reetta Viitanen Robotiikkakampukselta sanoo.

HOW-oppimisympäristö on suunnattu 7–8-luokkalaisille, mutta se sopii myös vanhemmille koululaisille ja opiskelijoille. Oppimisympäristön tavoitteena on lisätä nuorten tiedepääomaa sekä innostusta luonnontieteiden, matematiikan ja tekniikan ilmiöitä kohtaan.

Lisätiedot:

Reetta Viitanen, robotiikan opetuksen erityisasiantuntija, Robotiikkakampus, puh: 040 141 8378

Ilkka Iijalainen, asiakasymmärryksen ja markkinoinnin asiantuntija, Tekniikan museo, puh: 050 4370824