Hyppää sisältöön

Valitse kieli

  • fi

    Sivuston kieleksi on valittuna suomi.

  • en

    Set english as the language of the page.

Riihimäellä alkaa Suomen ensimmäinen varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen robotiikkasisältöinen kansainvälinen yhteishanke

21.8.2024 Kehittäminen ja hankkeet Robotiikka Tiedotteet Varhaiskasvatus Riihimäen malli

Kolme lasta ja yksi aikuinen pöydän ääressä. Pöydällä on robottien osia.
Kuva: Kim Saarinen

Riihimäellä alkaa Suomen ensimmäinen varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen robotiikkasisältöinen kansainvälinen Erasmus+-yhteistyöhanke, Exploring Robotics in Early Childhood Education. Päämääränä on lisätä pienten lasten ja varhaiskasvatusopettajien robotiikka- ja teknologiataitoja.

Hankkeessa tuotetaan robotiikan oppituntisuunnitelmia varhaiskasvatusopettajille ja lisätään tietoa robotiikan opetusmenetelmistä varhaiskasvatuksessa. Hanke alkaa syyskuussa.

Tavoitteena on lisätä opettajien pedagogista osaamista teknologiakasvatuksessa ja robotiikan opetuksessa, minkä ansiosta he pystyvät opettamaan teknologiataitoja pienille lapsille. Näin vahvistetaan pienten lasten teknologista itsetuntoa sekä lisätään lasten ymmärrystä teknologisoituvasta maailmasta.

”Hanke on ensimmäinen varhaiskasvatuksen Erasmus-hanke robotiikan opetuksessa Suomessa. Hankkeessa toteutetaan lasten välillä virtuaalitapaamisia ja aikuiset tapaavat livenä sekä virtuaalisesti. Kehitämme yhdessä muun muassa oppimistuokioita ja -materiaaleja sekä jaamme hyviksi koettuja käytäntöjä. Tavoitteena on, että jokaisessa maassa löydetään oma tyyli opettaa teknologiataitoja”, robotiikan opetuksen asiantuntija Eevakaisa Särkkä kertoo.

Riihimäeltä hankkeeseen osallistuu Junailijankadun päiväkoti, jonka yhteistyökumppaneita ovat Osnovnan päiväkoti ja esikoulu Slovenian Hajdinassa ja Zespol Szkolno-Przedszkolny esikoulu Nr 6 w Puolan Rzeszowiessa. Hanketta koordinoi Riihimäen kaupungin Robotiikkakampus ja hankkeen koordinaattorina toimii robotiikan opetuksen asiantuntija Eevakaisa Särkkä.

Tavoitteina on tutustuttaa 3–6-vuotiaat lapset robotiikan peruskäsitteisiin ja vahvistaa erityisesti saman ikäryhmän tyttöjen teknologista itsetuntoa, mikä osaltaan lisää sukupuolten välistä tasa-arvoa teknologia-aloilla. Samalla edistetään kulttuurien välistä ymmärrystä sekä yhteistyötä lasten ja kasvatustyötä tekevien välillä.

Kansainvälinen toiminta tarjoaa lapsille mahdollisuuden oppia vuorovaikutusta eri kulttuurien välillä jo varhaisessa iässä. Tämä auttaa heitä kehittämään taitoja, jotka ovat olennaisia yhteiskuntaan osallistumisessa teknologisoituvassa ja monikulttuurisessa maailmassa.

”Teknologian käyttöä opetetaan myönteisessä valossa, mikä poistaa pelkoja teknologiaa kohtaan ja edistää uusien taitojen oppimista. Teknologisoituvassa ja monikulttuurisessa maailmassa teknologia on keino ratkaista ongelmia. On tärkeää herättää lapsissa innostusta ja kiinnostusta sekä tarjota heille perustaitoja jo pienestä pitäen, jotta he voivat kasvaa aktiivisiksi ja vastuullisiksi kansalaisiksi”, Särkkä sanoo.

Erasmus+ on Euroopan unionin koulutus-, nuoriso- ja urheilualan tukiohjelma. Kuluvan Erasmus-kauden painopisteitä ovat muun muassa sosiaalinen osallisuus sekä vihreä ja digitaalinen siirtymä. Suomen Opetushallitus on myöntänyt Riihimäellä alkavalle hankkeelle rahoitusta yhteensä 30 000 euroa, josta Riihimäen osuus on noin kolmannes.