Hyppää sisältöön

Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea

Valitse kieli

  • fi

    Sivuston kieleksi on valittuna suomi.

  • en

    Set english as the language of the page.

Robotiikkakampus kuvituskuva

VEX-Robotiikan suomenmestaruuskilpailut 2022

Onnea voittajille!

Kiitos kaikille kisoihin osallistuneille joukkueille, järjestäjille sekä yleisölle!

Pelihaasteiden 2021-2022 lyhyt esittely

  • Robotics Competition tarjoaa opiskelijoille haasteen, jossa joukkueen tulee suunnitella, rakentaa ja ohjelmoida robotti, joka kykenee ratkaisemaan kilpailuhaasteeseen sisältyvän, monimutkaisen ongelmanratkaisutehtävän mahdollisimman hyvin.

    Arvokkaiden insinööritaitojen lisäksi opiskelijat oppivat muita tulevaisuuden kannalta keskeisiä taitoja, kuten ryhmätyötaitoja, sinnikkyyttä, kommunikaatiota, projektinhallintaa ja kriittistä ajattelua. Luovat ratkaisut, menestyksekkään strategian luominen ja yhteistyö toisten kanssa ovat avainasemassa kilpailussa menestymisessä.

    Vuoden 2021 – 2022 VRC haaste on Tipping Point eli “kippauspiste”. Vauhdikkaat ottelut pelataan 3,7 m x 3,7 m kokoisella peliareenalla. Pelivälineinä on renkaita ja liikuteltavia maaleja, joihin renkaita kerätään. Maaleja siirretään kentällä pisteytysalueille. Kentällä on myös kaksi kippilautaa, joiden päälle pyritään keräämään maaleja tai jopa ajamaan robotilla.

    Ottelussa vastakkain on kaksi kahden joukkueen muodostamaa allianssia, eli yhteensä neljä joukkuetta ja robottia. Jokaisen kaksi minuuttia kestävän ottelun alussa on 15 sekunnin autonominen osuus, jonka aikana robotit toimivat ennakkoon laadittujen ohjelmointien varassa. Käsiohjauksella tapahtuvassa osuudessa hyvä ohjelmointi on edelleen tärkeää, sillä valtaosa robotin toiminnoista on ennakkoon ohjelmoitu ja robotin kuljettajat käynnistävät näitä ohjelmia ottelun eri vaiheissa. Voitosta käydään tiukkaa taistelua ja pisteiden tekemisen lisäksi myös tiukka puolustuspeli on tarpeen! Taitavimmat strategit tarkkailevat ja laskevat toisten joukkueiden suoritusten perusteella oman joukkueensa kannalta parhaaseen tulokseen johtavan pelitavan. Useimmiten Nämä strategiapelaajat sijoittuvat ottelun aikana joukkueen käsiohjaimia käyttävien kuljettajien taakse lukemaan peliä ja antamaan ohjeita.

    Pelihaasteen esittelyvideo

  • Vuoden 2021-2022 VEX IQ pelihaaste on Pitching in. Sitä pelataan suorakaiteen muotoisella kentällä, jonka mitat ovat 2 m x 2,5 m. Pelivälineinä on pehmopalloja, joita pelin aikana nostetaan, kerätään, työnnetään ja heitetään. Jokainen pisteytysalueelle tai koriin toimitettu pallo kerryttää joukkueen pistepottia. Myös kentän päätyalueiden tyhjentäminen ja robotin saaminen roikkumaan peliajan päättyessä tuovat joukkueelle pisteitä.

    Tiimihaasteessa kaksi robottia pyrkii yhdessä keräämään 60 sekunnin kilpailusuorituksen aikana mahdollisimman suuren pistemäärän. Kisasuoritusta edeltää joukkueen yhteisen pelistrategian suunnittelu ja mahdollisesti myös yhteinen harjoittelu. Yksi joukkue pelaa turnauksen aikana 8 – 10 eri joukkueen kanssa. Joukkueet kilpailevat myös Robot Skills -haasteessa, jossa yksi joukkue pyrkii robottinsa avulla keräämään mahdollisimman paljon pisteitä 60 sekunnin suorituksen aikana. Nämä ottelut koostuvat ajohaasteesta, jossa robottia ohjataan käsiohjaimella, sekä ohjelmointihaasteesta, jossa robotti toimii joukkueen ohjelmoimana.

    Kilpailuun valmistautuminen: robotin rakentaminen, engineering notebook ja strategian hiominen Osallistujajoukkueet ovat valmistautuneet kilpailuun suunnittelemalla, rakentamalla ja ohjelmoimalla kisarobottinsa. Kauden aikana syntyy useampia erilaisia kisarobottimalleja ja tuotekehitystä tehdään usein kilpailupäivään saakka. Myös pelistrategiaa ja robotin ohjaamista on harjoiteltu ennakkoon. Kilpailussa menestyminen vaatii yhteistyötä toisten joukkueiden kanssa. Joukkueet dokumentoivat robotiikan oppimisprojektinsa: Engineering Notebook on joukkueen laatima suunnitteluasiakirja, jossa esitellään robotin rakentamisen vaiheet ja oppimisprosessi, sekä oppimisprojektin aikana tehdyt ratkaisut. Engineering notebookin perusteella tuomaristo jakaa erillisiä palkintoja joukkueille.

    Voittajat

    Kilpailuissa jaetaan palkintoja sekä kilpailusuoritusten että tuomariarviointien perusteella. Tiimihaasteessa voittajia on kaksi, molempia heistä juhlitaan suomenmestareina. Yksilöhaasteen voittaja on puolestaan se joukkue, jonka ohjelmoinnin ja ajosuorituksen yhteistulos tuottaa korkeimman pistemäärän. Turnauksen tavoitelluin palkinto on Excellence Award, jonka saadakseen joukkueen on paitsi onnistuttava pelihaasteissa, myös hallittava suunnitteluprosessi ja sen dokumentointi, sekä tehtävä tuomaristoon vaikutus tuomarihaastattelussa.

    Pelihaasteen esittelyvideo